Kiralama Süreci

Kiralanan araçları kimler kullanabilir?

Kiralanan araçlar, şirketinizin bordrolu çalışanları tarafından kullanılabilir.

Kiralanan araç ile yurtdışına çıkabilir miyiz?

Talebiniz sonrası Como uygunluğu değerlendirilecek olup ,  Firmanız tarafından talep sonrası taahhütname verilmesi akabinde, vekâletname, uluslararası trafik sigortası, kasko , vb. masraflarının karşılanması sureti ile yurtdışına çıkılabilecektir.

Araçların resmi veya yerel makamlar tarafından tutulması durumunda ne olacak?

Araçların herhangi bir nedenle resmi veya yerel makamlar tarafından tutulması nedeni ile geçecek zaman, kiralama sözleşme süresi içerisinde kabul edilir ve kira bedeli yansıtılmasına devam edilir. Araçların resmi veya yerel makamlar tarafından tutulması sebebiyle oluşabilecek her türlü hizmet ve kurtarma bedeli kiracıdan tahsil edilir.

Kaza yaptım ne yapmalıyım?

Maddi hasarlı kazalarda , kazaya karışan sürücülerden aşağıdaki belgeleri temin edin ve Kaza Tespit Tutanağı’nı eksiksiz şekilde doldurun.

Ehliyet fotokopisi

Ruhsat fotokopisi

Trafik sigortası poliçe fotokopisi

Kazaya karışan tüm araçların kaza yerindeki detaylı fotoğrafları

Aklınıza birşey takılır ise 533 037 66 96 nolu numaradan Como’ya ulaşın.

Hangi Durumlarda Kaza Tespit Tutanağı Doldurulmaz?

Trafik kazası, yaralanma veya ölümle sonuçlanmışsa,

Kazada kamu kurumlarına veya üçüncü kişilere ait eşyalara zarar geldiyse,

Kazanın oluş şeklinde, kazaya karışan taraflar mutabık kalamadıysa,

Kazaya karışan sürücülerden biri 18 yaşından küçükse,Kazaya karışan sürücülerden birinde akıl sağlığı şüphesi varsa,

Kazaya karışan sürücülerden birinin alkol kullandığı tespit edilmişse,

Kazada ehliyetsiz veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanan sürücü varsa,

Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlasının Trafik Sigortası yoksa,

155 Polis veya 156 Jandarma’yı arayarak zabıt tutturulmasını sağlayabilirsiniz.

Kaza sonrasında ne yapmalıyım?

Araçlarınız Kiralık araç kaskolu olduğu için ilgili kaskoyu arayarak Kayıt oluşturun. Kasko detayları ve kapsamı sözleşme bazlı değişiklik göstereceği için en net bilgiyi kaskonuzdan öğrenebilirsiniz.

Como’yu arayarak bilgi verin.

Operasyonel araç kiralama sözleşmem bittiğinde araca sahip olabiliyor muyum?

Sözleşmeniz bittikten sonra araçlarınızı iade etmeniz gerekmektedir. Kiradan dönecek aracın sizlere direkt satışı mümkün olup, mail yolu ile talebinizi iletmeniz akabinde yapılacak fiyatlama çalışması ile size en kısa sürede satış fiyatı iletilecektir. 

Kiraladığımız aracı bir başkasına kiralayabilir miyiz? Ya da kullandırabilir miyiz?

Araçlar sözleşme gereği sadece SGK’lı firma çalışanları tarafından kullanılabilir. Bu nedenle bu şartlar dışında kalan başkası veya başkaları kullanamaz veya kiraya verilemez. Alt kiralama mümkün değildir.

Aracımız kaza / hasar yaptı, işlerimiz duracak mı? Yedek araç hizmetiniz var mı?

Evraklarınızın eksiksiz bir biçimde tamamlanarak aracınızın servise teslim edilmesi koşulu ile, aracınızın onarım süresi 24 saati geçiyor ise aracınıza muadil ikame araç temin edilir. Araç servise giriş yaptıktan sonra verilecek karar sonrası sizlerle detaylar paylaşılacaktır. Sözleşmeyi kapsam dışı bırakacak -alkollü araç kullanımı vb.- hallerde sağlanacak ikame bedelleri tarafınıza faturalandırılacaktır.

Aracın arıza nedeni poliçe kapsamı dışında kalan bir durumdan kaynaklanıyorsa ya da aracın arıza nedeni kaza yapmış olması değil ise  ikame araç sağlanmamaktadır.

Çift Taraflı Hasarlarda ne Yapmalı ?

Çift taraflı (iki veya daha çok aracın karıştığı) hasarlarda, anlaşma tutanağı düzenlenerek karşı araç evrakları (geçerli trafik poliçesi, ruhsat, ehliyet fotokopileri) alınmalıdır. Tutanakta istenen bilgilerin eksiksiz doldurulması ve ıslak imzalı olması zorunludur. Bu tür kazalarda dikkat edilmesi gereken husus, hasar görmüş olsun veya olmasın kazaya karışan araçların tamamının evraklarının alınmasıdır.

Tek Taraflı Hasarlar

Tek taraflı hasarlarda (çarpma, park hali, cam kırılması vb.) aracın yerini değiştirmeden sorumluluk sahasına göre 155 Polis imdat veya 156 Jandarma imdat hatları aranarak rapor alınmalıdır. Kaza zabıtları, ifade tutanağı, olay yeri görgü tespit tutanağı, alkol raporları, sürücü ehliyet fotokopisi ile Como’ya başvurmanız gerekmektedir.

Plakam Düşmüş / Çalınmış ne yapmam gerek?

Aracınızın plakası düştüğünde (tek veya çift) Satış Sonrası Hizmet yetkililerimizle iletişime geçmeli ve mutlaka kolluk güçlerine rapor tutturmalısınız.

Satış sonrası hizmetler yetkililerimize iletişim bölümüzdeki bilgileri kullanarak telefon, mail yoluyla erişebilirsiniz.

Plaka zayi sonrasında hem ruhsatın hem de plakanın değiştirilmesi gerekmektedir.Plaka ve ruhsat değişimiyle ilgili tüm masrafları faturanıza yansıtmamız gerekmektedir.

Araç çalınması durumunda ne yapmalıyım?

Como’ya çalıntı araç ile bilgi verilmeli ve kolluk güçlerinden (polis, jandarma) resmi rapor temin edilmelidir.Aracın asıl ve yedek anahtarı ile araç ruhsatı Como’ya teslim edilmelidir.İlgili evrakların Como’ya ulaştırıldıktan sonra tarafına sözleşme şartlarınıza göre ikame araç temini yapılacaktır.

Sigorta kuralları gereği olarak araç çalındığı tarihten itibaren bir aylık bekleme süreci sonucunda bulunamaz ise ilgili karakol ve oto hırsızlık masasından aracın durumu ile ilgili ek yazı alınması gereklidir. Sigorta işleyişine ve prosedürlerine aykırı bir durum söz konusu ise (anahtarın aracın üzerinde bırakılması gibi) sigorta değerlendirmesi ve sonrasında oluşabilecek faturalama süreçleriyle ilgili bilgiler Como tarafından yazılı olarak yapılacaktır.

Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanak Örneği

Araçlarımı iade ederken nelere dikkat etmeliyim ?

Araç iadesinde en önemli şey aracınızı Como’dan teslim aldığınız şekilde ve tüm aksesuarlarıyla birlikte iade etmeniz. Eğer aracınızda bir hasar mevcutsa iade öncesinde anlaşmalı servislerimizde onarımını tamamlamalısınız ve aracın eksiklerini gidermelisiniz. Aracınızda yapıştırmalı kapı giriş kartı, OGS/HGS, otomatik yakıt dolum cihazı gibi sonradan takılmış ekipman veya cihazlar varsa, tamamının sökülmüş olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Aracınızın Como’ya iadesini asıl ve yedek anahtarları, ruhsatı, egzoz emisyon pulu ve muayene belgeleri, tüm avadanlık seti (stepne, kriko, bijon anahtarı, şifreli bijon, zincir seti, ilk yardım çantası ve yangın tüpü) ve eğer kendiniz depoluyorsanız, aracınızın kış lastikleri ile birlikte yapmalısınız.